unfriending

Door Elephtera op zondag 18 juli 2010 16:00 - Reacties (23)
Categorie: Personal, Views: 4.957

Vroeger... toen unfriending nog niet ingeburgerd was voegde ik iedereen die ik kende of ooit had gekend toe aan mijn hyves. Klasgenoten, oud klasgenoten, vrienden, kennissen, vroegere kennissen, vrienden van vrienden etc.

Uiteindelijk zat ik ver boven de 200 vrienden en wist ik niet meer wie wie was of hoe ik mensen kenden. Er zaten mensen die al jaren in mijn vriendenlijst stonden maar die ik al bijna net zoveel jaren niet gesproken had. Toen ik dat besefte ben ik begonnen met unfrienden.

Het probleem is dan hoe je moet unfrienden. Wie gooi je weg en wie houdt je in de lijst. Wie is belangrijk en wie is onbelangrijk.

De mensen onderaan de prioriteiten lijst waren de mensen die ik me niet eens meer herinnerde. Dat waren er een stuk of 20. Daarna kwamen de mensen die ik al jaren niet gesproken had, en waarvan ik niet verwachtte dat ik ze ooit nog zou spreken of dat zij mij ooit nog zouden aanspreken.

Daarna hield het weer even op. Want iedereen die er nog in stond was "belangrijk" en zou mij heel misschien ooit nog wel eens aanspreken of ik hun. Maar uiteindelijk een paar weken later ook van deze lijst weer een aantal vrienden weg kunnen gooien. Ditmaal mensen die ik meer dan een jaar niet had gesproken of oud klasgenoten die ik alleen maar in de lijst had omdat het klasgenoten waren geweest. Ik was nu terug naar ongeveer 120 vrienden.

Na een paar weken weer een slag. Alleen mensen die ik nog wel eens sprak, familie, vrienden en vroeger goede vrienden liet ik erin staan. Er bleven er nu nog een 75 over. Het was nu wel elke keer makkelijker om een hoeveelheid mensen uit de lijst te gooien. Hoe kleiner het aantal vrienden hoe makkelijker het geheel te prioriteren was.

Ook van deze 75 vrienden kon ik vervolgens een boel mensen weggooien, tot er in 3 of 4 kleinere unfriend slagen nog maar 35 mensen over bleven. Een respectabel aantal bestaand uit de volgende soort mensen: Goede vrienden, familie, goede kennissen en een laatste categorie: Mensen die je niet in je lijst wilt, maar die je ook niet kunt verwijderen omdat dat gedoe oplevert.

Bij die laatste categorie moet je denken aan die vervelende oom die elke dag wel een paar doorstuur mailtjes verzend of oude kennissen die elk uur hun hyves vrienden lijst controleren en direct door hebben als je hun verwijderd en dan gelijk een boze mail sturen van he je hebt me verwijderd.

En dan heb je ook nog een heel klein groepje met mensen die je wel in je lijst wilt houden, maar die je het liefst even goed door elkaar wilt rammelen omdat ze zich gedragen als die vervelende oom.

Al met al heb ik nu een mooie lijst, en denk ik dat ik komende tijd nog een stuk of 10 kan verwijderen. Daarmee wordt de stap naar unhyven ook een stuk kleiner. Toch zullen er altijd mensen zijn die ik weinig spreek, maar waar wel de behoefte is om die zo nu en dan aan te spreken (en visa versa) maar waar langsgaan praktisch onmogelijk en bellen weer veel te beladen.

Dus vooralsnog ben ik nog op hyves te vinden. Maar wie weet voor hoe lang nog...

Volgende: uTorrent as a service on windows Vail 10-'10 uTorrent as a service on windows Vail
Volgende: Mama poes wordt geholpen 07-'10 Mama poes wordt geholpen

Reacties


Door Tweakers user DeviaVir, zondag 18 juli 2010 16:11

Zo begint elke tweakers waarschijnlijk door familie geholpen aan de hype Hyves, doet er driftig aan mee, denkt er daarna twee seconden over na en begint direct iedereen weer te verwijderen en het verhaaltje af te sluiten met een "Er moet een fout in het spel zijn, anders zouden we bijna denken dat je je hyves account wil verwijderen! Dit is een rake klap voor je sociale leven!" mailtje.

Schijnt voor non-tweakers echt een walhalla te zijn btw :/

Door Tweakers user wimjongil, zondag 18 juli 2010 16:35

Vrael schreef op zondag 18 juli 2010 @ 16:11:
Schijnt voor non-tweakers echt een walhalla te zijn btw :/
Voor niet-contactgestoorde mensen? :P

Overigens snap ik de gedachte van de blogger wel, zelf vind ik die mensen met honderden mensen ook tamelijk kansloos. Maar ik vind het ook raar om je vriendenlijst te beperken tot de mensen die je ťcht goed kent, daarvoor heb je geen hyves nodig lijkt me, die spreek je even goed aan in "het echte leven".
Zelf houd ik mijn vriendenaantal op precies 100, wat prima lukt met interessante/leuke/aardige mensen :).

Door Tweakers user Remz, zondag 18 juli 2010 16:48

Ik heb er nu zelf ook rond de 180. En ik moet eerlijk zeggen dat ik er ook maar een handje vol nog regelmatig spreek. Maar het is meer om toch in contact te kunnen zijn met mensen die je al een tijd niet meer hebt gezien.

Moet wel zeggen dat van die mensen met 600+ vrienden kansloos zijn. Alsof het een wedstrijd is... Heb liever 1 goeie vriend dan 10 vage kenissen.

Door Tweakers user Snowmiss, zondag 18 juli 2010 16:49

Ik heb net afgelopen week mijn tweede hyves account verwijderd. De eerste keer was met slechts 10 vage kennissen. Daarna opnieuw begonnen om te zien hoe snel ik het aantal vrienden van mijn vrouw voorbij zou gaan. Aan het einde had ik dan zo'n 50+ vrienden, familie, vrienden van vroeger (=klasgenoten) en oud-huisgenoten. Heb nog even gedacht om ze een reply-all te geven dat ik altijd bereikbaar ben onder mijn al jaren bekende mailadres. Maar ook dat heb ik niet meer gedaan. Gewoon van de ene op de andere dag verwijderd en er is nog niemand geweest die mij een mailtje heeft gestuurd van 'wat heb je me nu geflikt!'

Wat voel ik me nu alleen.......NOT
Remzz schreef op zondag 18 juli 2010 @ 16:48:Maar het is meer om toch in contact te kunnen zijn met mensen die je al een tijd niet meer hebt gezien.
Ik vraag me dan altijd af of ik danwel die ander daar eigenlijk nog behoefte aan heeft, of in de toekomst gaat hebben.

[Reactie gewijzigd op zondag 18 juli 2010 16:51]


Door Tweakers user Gish, zondag 18 juli 2010 16:50

Daarom heb ik gewoon mijn hele hyves pagina verwijderd. Je krijgt er alleen maar spam van en gezeur: "He, ik had je gekrabbelt, maar waarom reageer je niet? Het is nogal een belangrijke vraag namelijk!" Dat soort bullshit mail je maar of je belt me of je spreekt me aan. Simpel toch? :D

Door Tweakers user fotografie999, zondag 18 juli 2010 17:03

ik heb er volgens mijn 20 21 of 22.
Dit zijn idd de familie(ook niet allemaal :) vrienden en kennissen

Door Tweakers user Ardjet2174, zondag 18 juli 2010 17:12

Voor mensen die vanwege hun beroep juist wel goed gebruik kunnen maken van social networks is het hebben van 200+ vrienden wel handig. De kans wordt hoger dat er iemand tussen zit die iets voor je kan regelen, die iets van je wilt kopen of je kan aanbevelen bij een galerie/evenement/klant.

Op facebook kan je vervelende vrienden die constant requests sturen uit je news filteren.

Door Tweakers user painkill, zondag 18 juli 2010 17:26

Ben net van 300 naar 35 gegaan...
Die lange lijst kwam vooral van een spel wat ik al jaren niet meer speel :P
Heb MSN namelijk al vanaf 2003, en nog steeds hetzelfde adres.

Door Tweakers user TimMer, zondag 18 juli 2010 18:09

Grappige is dat mensen op een gegeven ogenblik realiteit met virtueel gaan verwarren; zo merk ik dat mensen die op Hyves en dergelijke shit zitten veel gemakzuchtiger met hun sociale contacten zijn dan mensen zonder. Alsof kwantiteit telt boven kwaliteit; op Partyflock heette dit een paar jaar geleden "de vriendjesrace".

Bovenstaande bevestigt wat mij betreft ook mijn beeld van Hyves/Facebook/etc-volk: oppervlakkigheid ten top. Mensen die echt contact met je willen doen dat wel face to face, ondanks dat dat meer moeite kost. Bij digitale contacten ben je kennelijk deze inspanning niet waard, wat mensen dus reduceert tot wegwerpbare artikelen.

Nee, dank u.

Door Tweakers user Elephtera, zondag 18 juli 2010 18:12

Ardjet2174 schreef op zondag 18 juli 2010 @ 17:12:
Voor mensen die vanwege hun beroep juist wel goed gebruik kunnen maken van social networks is het hebben van 200+ vrienden wel handig. De kans wordt hoger dat er iemand tussen zit die iets voor je kan regelen, die iets van je wilt kopen of je kan aanbevelen bij een galerie/evenement/klant.
Daarom heb ik ook een linkedin profiel, waar ik inmiddels meer contacten heb dan op hyves. Maar puur alleen professionele contacten. Mensen die mijn toegang zijn tot bedrijven, studie genoten en mensen die op professioneel gebied nog eens wat zouden kunnen betekenen.

Ik zie hyves dan ook echt als vrienden/familie profielen, en niet professioneel. Ik zorg er wel voor dat er op hyves geen zaken staan die mij zouden kunnen schaden. (zoals sommigen hun dronken fotos er op zetten of andere gekke dingen)

Door Tweakers user n0elite, zondag 18 juli 2010 18:45

Het is trouwens defriending in het Engels. En in het Nederlands ontvrienden.

Door Tweakers user Apache, zondag 18 juli 2010 19:13

Vreemde praktijk, word inderdaad niet bij de "oudere" generatie toegepast, daar is het eerder andersom, als je al 20 jaar niets van iemand hebt gehoord voegen ze je vaak toe op facebook, om te kijken heet met die persoon in het "echte" leven is vergaan ...

Door Tweakers user RoadRunner84, zondag 18 juli 2010 20:12

Hyves.... was dat niet de nieuwe versie van cu2.nl?
Ik heb geen Hyves, facebook, linkedin, twitter, of andere ongein, kost me teveel tijd, net zoals tweakblogs lezen overigens ;)

Door Tweakers user Elephtera, zondag 18 juli 2010 20:35

n0elite schreef op zondag 18 juli 2010 @ 18:45:
Het is trouwens defriending in het Engels. En in het Nederlands ontvrienden.
Volgens het NOAD (new oxford american dictionary) is unfriend het woord van het jaar 2009 in de vs.

Echter bij de oxford university press spreekt men in de reacties op een blog over bovenstaand feit ook over defriend: http://blog.oup.com/2009/11/unfriend/

Ik denk dat unfriend en defriend beide mogen.

@RoadRunner: Ik ben wel blij met mijn linkedin. Ik heb daarlangs een aantal maal een baan aangeboden gekregen. Het geeft bedrijven toch de optie om je te vinden en dat is me de tijd wel waard.
En via hyves heb ik wel wat mensen van jaren geleden gesproken (zoals Apache ook noemt), mensen die ik al ruim 10 jaar niet meer had gezien/gesproken. Maar daarna dus weer verwijderd omdat zo'n tijd ervoor zorgt dat je eigenlijk niks meer met elkaar gemeen hebt.

Door Tweakers user i-chat, zondag 18 juli 2010 20:36

ben ik dan de enige trotse eigenaar van een - ow wacht ik heb helemaal geen hyves en nooit gehad ook - echt die internethype hoeft van mij niet... een weblog (hier @ tweakblogs - waar ik al in geen eeuwen meer gepost heb omdat ik het er te druk voor heb) - hoewel de verhuizing, en een antal andere topic toch wel leuk leesvoer had kunnen zijn.. is het er toch niet van gekomen.

blijkbaar vind ik mezelf toch neit interessant genoeg om te hyven of te bloggen - je zult mij dus niet zien unfrienden (tenzei je in het echte leve bedoeld)

Door Tweakers user googletje, maandag 19 juli 2010 08:31

wimjongil schreef op zondag 18 juli 2010 @ 16:35:
[...]


Voor niet-contactgestoorde mensen? :P

Overigens snap ik de gedachte van de blogger wel, zelf vind ik die mensen met honderden mensen ook tamelijk kansloos. Maar ik vind het ook raar om je vriendenlijst te beperken tot de mensen die je ťcht goed kent, daarvoor heb je geen hyves nodig lijkt me, die spreek je even goed aan in "het echte leven".
Zelf houd ik mijn vriendenaantal op precies 100, wat prima lukt met interessante/leuke/aardige mensen :).
Zelf zou ik ook ladingen 'vrienden' uit hyves kunnen gooien. Maar nu zie ik persoonlijk hyves niet als een afspiegeling van mijn vrienden groep. Ik gebruik het eerder als een enorm adresboek. Waar iedereen die ik ken in staat.

Door Tweakers user tilburgs82, maandag 19 juli 2010 09:42

Hyves is wel eens handig, maar om nou te zeggen dat het je vrienden weergeeft?

Nee. Echte vrienden kan je meestal op 1 hand tellen...

Door Tweakers user keitje, maandag 19 juli 2010 11:26

Hyves? Wat is dat? Das toch allang uit de mode? De hype was toch alweer voorbij? Nu gaat iedereen over op Twitter!

Door Tweakers user -RetroX-, maandag 19 juli 2010 13:53

De hyves term "vrienden" is ook een onjuiste benaming. Een aanduiding "bekenden" zou veel logischer zijn. Ik gebruik sociale netwerken redelijk bewust. Mijn hyves is redelijk prive gericht (+/- 30 tot 40 bekenden, vooral vrienden, familie). Mijn linked in veel zakelijker maar kent ook veel meer mensen. Een groot netwerk kan in bepaalde situaties handig zijn.

Belangrijkste om je te realiseren is dat hyves, linkedin, facebook, whatever simpelweg media zijn. Media is een manier van communicatie. Wanneer mensen een communicatiemethode verwarren met persoonlijke relaties dan gaan we de fout in. Dan is niet alleen ontvrienden nodig maar ook een stukje zelfreflectie waarin je kijkt wat je nu eigenlijk wil met je sociale leven.

(En inderdaad, liever 5 goede vrienden dan 100 vage kennissen! Maar ook liever 500 potentiŽle klanten dan 2 oude klanten)

Door Tweakers user truegrit, maandag 19 juli 2010 14:54

Hyves (en alle social-sites wat dat betreft) kunnen levensgevaarlijk zijn, vooral onder vrouwen. Zo is menig ruzie bij mijn vriendin's vriendengroep begonnen en beeindigd op hyves. Belt er eentje op "jo ik zag dat die en die op visite kwamen, waarom heb je mij niet uitgenodigd!??!!" met al het gezeik erbij.

Verwijderen kan niet, worden ze weer pissig. Voor ik haar leerde kennen wist ik niet dat hyves zo belangrijk in een leven kon zijn.

Door Tweakers user pim, dinsdag 20 juli 2010 05:45

Hyves is zo 2005.. Facebook it iz

Door Tweakers user ameesters, woensdag 21 juli 2010 16:56

gewoon links laten liggen dat hyves, je heb tweakers toch?

Door Tweakers user Airdack, zondag 24 oktober 2010 14:46

Ik heb een paar jaar geleden mijn Hyves verwijderd en ik heb het geen 1 seconde gemist, dus waarom zou je moeilijk doen? ;)

Reageren is niet meer mogelijk